Noted!!!


Wednesday, November 23, 2011

Jadilah Hamba Yang Ikhlas

Setiap umat Islam wajib meyakini dan menyembah hanya kepada Allah s.w.t. Kita sememangnya tahu akan ibadah yang difardhukan ke atas umat Islam yang telah akil baligh dan cukup syaratnya. Namun begitu, ramai dalam kalangan umat Islam yang kurang menitik beratkan aspek ikhlas dalam ibadah kepada Allah s.w.t. Ikhlas bermaksud setiap kata-kata, perbuatan, dan amalan adalah kerana Allah s.w.t, lillahi taala.
Ikhlas juga beerti setiap apa yang kita lakukan itu tidak mengharapkan apa-apa faedah, gelaran, pujian, kemuliaan dan pangkat dari sesiapa melainkan Allah s.w.t semata-mata. Islam mewajibkan setiap umatNya melakukan setiap amalan dengan ikhlas kerana ia merupakan inti pati dan penentu penerimaan amalan. Firman Allah s.w.t :
"Padahal mereka tidak diperintahkan, melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadah kepadaNya dalam (menjalankan) agama dengan lurus, dan supaya mereka mendirikan solat dan menunaikan zakat, dan yang demikian itulah agama yang benar" (al-Bayyinah:5)
Jika kita amati benar-benar, sekurang-kurangnya kita telah mengucap kata ikrar dan janji sewaktu di awal permulaan solat. Hal ini sekurang-kurangnya berulang lima kali dalam sehari jika kita membaca doa iftitah.
"Sesungguhnya solatku, dan ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah tuhan yang memelihara dan mantadbir sekalian alam." (al-An'am:162)
Setiap amalan yang ikhlas kerana Allah s.w.t akan diangkat dan diterima olehNya. Amalan yang dilakukan dengan tidak ikhlas pula bukan sahaja tidak diterima malah menjurus kepada kemurkaan Allah s.w.t. Niat dan keikhlasan adalah saling berkait rapat. Keikhlasan akan terbit dari apa yang diniatkan. Hal ini telah disebut dalam hadith daripada Umar r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Sesungguhnya semua amalan perbuatan adalah dinilai mengikut niat dan setiap orang dinilai dengan niatnya. Sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya dinilai mengikut niatnya menuju kepada Allah dan RasulNya. Sesiapa yang berhijrah untuk mendapatkan dunia atau wanita untuk dikahwininya, maka hijrahnya dinilai mengikut tujuan hijrah itu"(Riwayat Bukhari dan Muslim)
Keikhlasan adalah terbit daripada hati dan disudahi dengan tindakan. Ia bukanlah sesuatu yang boleh dibuat-buat atau berpura-pura. Sesungguhnya, amalan yang berpura-pura tidaklah dikira ikhlas kerana Allah s.w.t. Niat hati yang ikhlas sudah cukup untuk membuahkan ganjaran pahala disisi Allah s.w.t sekalipun amalan tersebut belum dilakukan. Daripada Ibn Abbas r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Sesungguhnya Allah telah mencatatkan kebaikan dan keburukan serta telah menjelaskannya di dalam Kitab-Nya. Sesiapa yang berniat untuk berbuat kebaikan namun tidak mengerjakannya, maka akan dituliskan untuknya satu kebaikan yang sempurna. Jika dia benar-benar mengerjakannya, maka Allah akan menuliskan untuknya 10 hingga 700 kebaikan, bahkan mampu lebih banyak lagi. Sesiapa yang telah berniat untuk berbuat keburukan namun tidak mengerjakannya, maka akan dituliskan untuknya satu kebaikan yang sempurna. Jika dia benar-benar mengerjakannya, maka Allah akan menuliskan satu keburukan untuknya."(riwayat Muslim)
Kejayaan dan kemenangan seringkali bersama dengan amalan yang disertakan dengan keikhlasan keranaNya. Mereka yang ikhlas akan menuju kepada suatu jalan kebaikan, bersih daripada sikap keangkuhan, dan terselamat daripada jatuh ke lembah keduniaan yang pastinya akan membaca kepada kemusnahan serta kehancuran.
Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Jundab bin Abdullah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Sesiapa yang berbuat kebaikan dengan niat supaya diketahui oleh orang lain, nescaya Allah akan membuat orang lain mengetahuinya (dan hanya itulah balasannya). Sesiapa yang berbuat kebaikan dengan niat supaya dilihat oleh orang lain, nescaya Allah akan membuat orang lain melihatnya (dan hanya itulah balasannya)."(riwayat Bukhari dan Muslim)
Pujian dan celaan sering kali menjadi ujian dan cabaran yang besar buat insan yang beramal dengan ikhlas. Keikhlasan tidak menyebabkan diri terpengaruh atau terjejas ketika dipuji atau dikritik. Jika melakukan amalan hanya untuk mengharapkan pujian, maka keikhlasannya adalah diragui. Adapun begitu, jika dengan pujian membuatkan keikhlasannya tidak berubah, maka itu adalah suatu kebaikan buat seseorang muslim. Abu Zar r.a berkata. Ada seseorang bertanya kepada Rasulullah s.a.w :
"Bagaimanakah tentang seseorang yang berbuat kebajikan, lalu ada orang memujinya, sedangkan niatnya ikhlas kerana Allah?. Baginda menjawab: itu adalah kegembiraan awal yang diberikan kepada seorang Mukmin"(riwayat Muslim)
Semoga kita bersama-sama berusaha menjadi hamba yang ikhlas kepada Allah dalam setiap amalan yang dilakukan. Ingatlah, setinggi mana pun kedudukan kita, sebanyak mana harta yang kita ada dan semulia mana kita disisi manusia, kita hakikatnya hanyalah hamba yang lemah dan tidak berdaya. Moga keikhlasan menjadi asbab untuk meraih redha Allah, wallahua'lam.
- Artikel iluvislam.com

Monday, November 14, 2011

Way To KOREA !!!

waaaaa!!!...gila la kan kalo aku dapat pegi Korea...mmg TERRRRRRRSANGAT excited...hehehehe...tp just impian aku je la...entah bila akan tercapai...
skrang mmg rasa nk enjoy ja...nk bercuti...nk melancong...x nk duduk dkt umah dh...x best...
so...planning mula2 nk pegi dlm malaysia la...well...tempat 1st dlm fikiran aku...of course la genting...hehehe...
sbb...kalo nk pegi Korea...kena ada duit yang banyak...huhuhuhu
mmg la impian nk pegi korea...tp belum mampu...mmg x bole nk wat papa...

recently...kak aku da tanya...nk pegi Korea x??? wow...mmg aku terjerit la sbb terlampau excited...hehehe...
duit??? Alhamdulillah...aku dpt jpa...so pasal pendidikan...,dh terjamin sikit...so...ble la nk kata ada duit sikit...hehehehe...tp...mcm really a big decision kan kalo nk pegi Korea...huhuhu...mcm mna ek...
actually aku mmg x brcadang nk pergi Korea dlm masa trdekat ni...tp...bila kak aku tanya mcm tu...buat aku rasa excited...kak aku ajak pergi sblum dy umur 25...hehehehe...aku plak...nk pergi masa aku umur 21...HAHAHAHA...tp...btol ka nk pegi ni??? huhuhuhu...nervous la plak *x pasal nervous...
hmmm...mcm mna ek??? so...dgn semangat yg berkobar2...aku buka la portal air asia utk tngok tambang...well...unfortunately...just ble tmpah smpai tmpoh 2012 ja...aku cadang nk 2013...mcm mna ni???
tp...aku ttp take note tarikh n tambang...just utk discuss dgn kak aku...hehehehe...tp again...aku terfikir...nk pergi tahun depan??? serious??? mcm awal sgt ja...huhuhu...mcm mna ni??? musykil la...aku sendiri pon rasa berbelah bagi...50-50 nk pegi @ x...sbb duit mmg x msuk lg...duit aku just cukup utk tambng pegi balik...tp penginapan x da duit...hahahaha...mmg lawak la kalo aku trus wat reservation pdahal x da duit lg...hmmm...
agak2 bulan 12 ni sempat x nk wat kputusan??? hehehehe...papun...fighting !!!
Adakah WAY TO KOREA aku akan menjadi kenyataan ???
hahaha...da sapa2 nk sposer ??? hehehe...

 
Seoul City

KRW-Korea Won

Saturday, October 29, 2011

Malang Tidak Berbau...

huhuhuhu...hidup aku dilanda dugaan untuk yang entah ke berapa kali...
mungkin Allah sengaja nak uji iman aku...sesungguhnya aku memang x kuat nak hadapi dugaan kali ni...
hampir 9 bulan mak pergi meninggalkan aku dkt dunia yang penuh cabaran ni...
memang susah nak hadapi...tapi...aku x dapat buat apa2...benda yang paling aku takut nak hadapi...terjadi dkt diri aku...mungkin ada yang anggap perkara yang bakal aku ceritakan ni remah...tetapi...aku mmg x bersedia utk benda yg satu ni...
ayah akhirnya...berkahwin lagi...belum pun setahun mak tinggalkan aku...ayah dh cari pengganti mak...
memang rasa marah, x puas hati...even rasa geram kt ayah...
tp aku hanya seorang anak...yang kena ikut cakap ayah...
aku blom pun atasi rasa rindu kt mak...n totally masih mengharap kehadiran mak dalam hidup aku...tp...
aku dibebani rasa bersalah sbb x dpt halang ayah kawin lain...walaupun aku sendiri x pasti...persetujuan mak tntang hal ni...tp aku rasa aku mcm mengkhianati mak bila trpaksa setuju dgn prmintaan ayah tu...
aku btol2 x ble terima seorang ayah yg sanggup letakkan anaknya dlm tekanan...dilemma hidup...
memang tu bkn perkara yg spatutnya aku risaukan...tp rasa brsalah trhadap arwah mak tetap x dpt buang...
ayah bnyak berubah...kalo dulu...aku akan kata ayah lelaki idaman aku...tp sekarang aku akan kata aku nk jauhi lelaki mcm ayah...kejam ka aku???
tp tu la yg aku rasa skarang ni...mmg aku berdosa sbb selalu kutuk ayah...cakap belakang n sbgnya...
tp...aku x dpt lari dr bnda tu...sbb aku manusia biasa yg punya rasa amarah...
skarang ni...apa saja yang ayah buat utk aku...aku rasa mcm ayah nk 'rasuah' aku...
aku akui...aku bukan anak yg baik...tp aku cuba nk jadi anak yg baik...tp semuanya dh musnah...aku x taw mcm mna nk pulihkn diri aku...
kputusan aku setuju pilih usm pun aku kesali...sbb dh rsa x sronok nk balik umah...kalo bole nk duk sejauh mungkin...sebab utama aku setuju pilih usm...sbb nk dakat dgn umah so aku bole balik umah slalu utk jenguk ayah...utk teman ayah...
tp skrang...suma tu bawa bncana dlm hidup aku...
aku dh x ble nk balik umah...aku dh x snaggup nk balik umah...sbb suma bnda ni dh melibatkn dosa...
aku x snggup...tp aku mmg x ble trima...
walaupun abg2 n kak aku suruh aku blajar trima...aku ttap...x mau blajar trima...abg aku kta aku ego...
fine...mmg aku ego...tp bkn stkat nk jga ego aku...tp aku nk jga janji aku dgn mak...aku x suka org yg x setia...yg brmksud org yg kawin lbih dr 1...aku x kisah kalo org tu bkn keluarga aku...tp aku x ble trima bila ayah aku sndiri...mmg r aku x nafikan ni sunnah Rasulullah...tp mcm yg aku tegaskan...aku ni manusia biasa...
aku lama gila x update blog pun sbb bnda ni la...buat otak aku serabut...x taw nk fikir apa...benci btol bila dok dlm dilemma...x suka n sangat benci...
bkn senang aku nk cita kt org pasal ni...sbb aku x suka org kta kt aku suruh aku terima...sbb org x faham...
aku yg da dlm situasi ni...bkn org lain...huhuhuhu...
rasa nk jerit kuat2...nk gtaw terus terang dkt ayah apa yg aku rasa...
aku da prinsip aku...yg aku susah nk blajar utk ketepikan...prinsip yg dh lama aku pegang...bukan senang2 utk aku letak tepi...x ramai member yg tahu pasal hal ni...tp da jga yg dah tahu...thanks la sbb sudi dgr prob aku ni...kalo ble aku nk gtaw kt suma member aku...tp aku rasa malu...malu kerana aku trlalu bangga dgn ayah suatu masa dahulu...huhuhuhu...
kalo aku skarang brada dlm drama tv...dh lama aku resign jd plakon...hmmm...
YA ALLAH...BERIKANLAH AKU KETEGUHAN IMAN...

Friday, September 16, 2011

Setelah Sekian Lama~~~


Hmmm...actually aku sndiri x sure mcm mna nk start entry ni...jari dh mula bergerak slow...
otak pun dh lmbat melontarkn idea...
rasa dh lama aku x menulis sesuatu yg brkisar hidup aku...
hmmm...last week...of course...mmg sgt busy...mnjalani orientasi...
plbagai prkara yg brlaku...namun x sempat utk aku ceretkn dkt blog ini...shingga hari ini...

emmm...nk cita ckit pasal orientasi...well...nothing much...but...just a few things happen yg mnyebbkan aku terasa...mnggu orientasi ni is the worst n the best...(mcm nk cover je ???)
1st...sbb suai kenal kali ni...dkt USM...the only mnggu suai kenal yg buat smbutan siswa/i secara bsar2an...
sblum ni...suma institusi yg aku pnah msuk...just wat biasa2 ja...
tp...the worst pula...terasa diri sdikit mnonjol...ssuatu yg aku x biasa...1st...aku kna pilih utk naik atas pntas...dh la tyme tu kasut tgh 'kritikal'...malang sungguh...pastu kna join kump prsmbahan for the last night...tu kira ok lg...2nd...oleh kerana kaki aku sakit...malam tu...aku pon pakai selipar la...n aku n ramai2 lg telah disuruh ke hadapan...YA ALLAH...malu gila...tyme tu mmg rasa nk mngamuk...tp tkut effect life aku yg bru brmula d USM tu...huhuhu...sabar je la kn...dah tu...kna pula balik ke tmpat sndiri x ble pakai selipar tu...oleh kerana aku sdikit 'emo' aku tlah malukn diri sndiri sbb 'capub' skit ja x bnyak...huhuhu...nk cita pun x taw mcm mna...maklumla org tgh marah...sukar brtindk mnggunakn akal yg waras...hmmm...inila kisah mnggu orientasi aku di USM...

so...1st day kelas...lecturer bahan x msuk kelas...jga utk klas brikutnya...so...blum jmpa la lcturer bahan...
lecturer calculus plak...hmmm...so far mcm ok...but x ble komen lg la...sbb msih baru...
lecturer mechanics...jga ok...just maybe...sbjk tu quite tough...agak ngeri jgak la...
kalo lecturer circuit plak...mmg nmpak ok...n senior pon da cakap yg dy ok...so x da la risau sgt...hope for the best la...n lg 1 sbjk teras...proggramming...yg ni...lecturer mmg sporting...nmpak santai je la...so akn blajar C++...huhuhu...kna fokus btol2...agak bahaya ni...hehehe...mnakala utk sbjk bahasa...aku amik bhasa melayu(wajib) n bhasa korea...yeay~~~ bahasa favorite aku...mmg excited sgt nk mula blajar...well...aku kn mmg minat korea...nk pergi korea kna la blajar bhasa korea...kn ???

hmmm...as for today...aku dh rncang nk balik umah...ye r...bnyak gila brng yg trtinggal...nsib umah dekat...
so...dlm pukul 3 tu...aku pun call ayah...tnya nk dtg amik aku pkul brapa...so ayah ckap...dlm pkul 4.15 ayah smpai la...so...happy la aku...suddenly...ayah call...dlm pkul 3.30 mcm tu...ayah kta...angah accident...
so ayah kna pergi hospita; sbb kna tngok dy...huhuhu...dy accident truk jgak la...kereta hancur...n dy patah tngan...maybe nk kna ltak besi kot...x taw lg...huhuhu...Allah punya ketentuan...dr rncang nk balik 4.15...jd balik 8.15...tp x pa la...Alhamdulillah...smpai jgak umah dgn selamat...kesian dkt ayah...nmpak letih sgt...tp aku pun x taw nk tolong mcm mna...dh la spnjang dlm keta...aku tahan rasa nk muntah ja...1 keta bau petrol...sbb ayah letak barang yg selamat dr kereta angah...mngkin ada yg trkena petrol...huhuhu...seriously...mmg nk muntah...jd aku pon x dpt wat apa2...ayah mnguap bnyak kali masa bwak keta...huhuhu...kesian dkt ayah...hmmm...

so...mngkin esok bru aku pergi jenguk angah...sekian catatan utk entry kali ni...^____________^

Andai Seorang Lelaki Itu Datang

Andai seorang lelaki datang kepadamu ketika kau perlukan teman...
Andai seorang lelaki datang kepadamu dengan ciri-ciri lelaki idaman...
Andai seorang lelaki datang menegur dan membuatmu terhibur...
Andai seorang lelaki datang menanyakan pendapatmu tentang dirinya...
Andai seorang lelaki datang menanyakan tentang ketampanan wajah dan keromantikan dirinya kepadamu...
Andai seorang lelaki datang memintamu membetulkan kolar baju dan rambutnya...

Andai seorang lelaki datang kepadamu sambil merapatkan badannya kepadamu...
Andai seorang lelaki datang tanpa segan silu padamu walau dirimu sudah pemalu, sopan dan ayu...
Andai datang waktu itu, apakah tindakanmu...
MUNGKIN PADA PANDANGAN LELAKI ITU,
"Kau sangat comel pada mataku"
"Kau dah seperti adik kandungku"
"Lu keras macam tomboy takkan lu nak feeling dengan gua"
"Kau dan aku bukan alim sangat jadi tak perlu hipokrit"
"Kaulah kekasihku, kau perlukan belaian dan sokongan moral dariku"
"Aku tahu kau sunyi, aku tak kisah kalau aku kau nodai. Aku sudi dan sabar menanti"
"Oh, kau adalah bakal isteriku, aku harus berlatih dari sekarang 'menumpangkan' bahuku"
"Ku berbuat begini tiada yang tahu, kau takkan cerita pada orang lain"
TETAPI WAHAI PEREMPUAN, ADAKAH ITU YANG KAMU MAHU DAN DAMBAKAN? ADAKAH ITU YANG KAMU PERLUKAN?
Andai seorang lelaki itu datang...
Dan hanya dirimu pengawal gelanggang...
BERANIKAN diri untuk BERUNDUR
GAGAHKAN diri untuk TIDAK CAIR DILEBUR
TABAHKAN diri untuk menjadi PEREMPUAN EKSLUSIF YANG UNGGUL!
Perempuan yang taat hanya pada lelaki bernama ayah dan suami
Perempuan yang sedar maruah dan keunikan diri
Perempuan yang takkan cair dengan pujukan rayu 'syaitan' lelaki
Perempuan yang punya jati diri, berundur kerana TAK MAHU SUAMINYA NANTI DIBAYANGI BEKAS TEMAN-TEMAN LELAKI.
Sesungguhnya, neraka itu hakiki...
Ingatlah wahai diri yang bernama perempuan,
Andai seorang lelaki itu datang...
Beranikanlah diri untuk BERFIKIR dan MENOLAK dengan mata...
Sumber Grafik - blogspot

Saturday, September 3, 2011

Just A Few Days...

raya dh lepas about a few days ago...nk dftar msuk usm plak lagi a few days...mmg da rasa nervous...stelah hmpir 6 bulan aku duk dkt rumah...x keje...n x buat apa2...akhirnya...aku akn msuk tempat baru...kena mula study hard balik...tension dgn exam...bngun awal utk msuk kelas...buat assignment...n mcm2 lg...
hahahaha...hidup aku akan kmbali busy...x sabar rasanya...bkn apa...dok rahat kt umah mmg la best...tp...kalo dh smpai dok saja x da keja...jd sgt bosan la...tu yg aku x sabar nk msuk blajar balik ni...
papapun...hopefully hidup aku dkt usm nnt still teratur walau busy mcm mna pon...bkn apa...kna la spare masa utk balik umah jgk...hehehe...dh umah dkt ja...kna la balik kerap...hahahaha...
barang x prepare lg ni...huhuhu...malas btul la...barang bnyak sgt...beg dh nk pnuh dh ni...penat la aku nk mengangkut nnt...buatnya dpt bilik tingkt bnyak2...pengsan la aku...
msuk u ni...harap dpt redhakan prob aku...hope sgt...ada perubahan bila masa berlalu...
nk prbetulkan skrng pon rasa mcm x da mkna...so...biar masa yg menetukn...
lg 2 hari ja nk tinggalkan umah...hope dh x da prob la...tkut pergi dgn linanangan air mata...aku kalo bole nk pergi dgn senyuman yg gembira...
lagi 2 hari...aku btul2 kna kuatkn semangat n sabar bnyak2...hope bole brtahan...

hmmm...rasa masih blum trlambat utk aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua pelawat blog aku...terima kasih sbb sudi jenguk blog aku ni...

Friday, August 12, 2011

SELAMAT HARI LAHIR !!!

SELAMAT HARI LAHIR...HAPPY BIRTHDAY...SAENGIL CHUKAHAE...
TO----> NURUL ATIQAH BINTI RADZUAN...

hahaha...wish besday kt diri sendiri ni...huhuhu...
hmmm...lama gila aku x update blog ni...bkn sengaja nk tingglkn...tp aku busy la...
tmbhn skrng dh bulan puasa...hmmm...hope blum trlambt nk wish SELAMAT BERPUASA kpd suma yg jenguk blog ni...
okla...about this entry...x nk tulis pnjng2...
just nk ucapkn ribuan terima kasih buat semua kwn2 yg sudi wish besday aku...
yes...mmg happy la bila org wish besday aku...
so...da yg wish dkt phone...da yg wish dkt fb...
hehehe...skdar ingin mnunjukkn pnghargaan pd mereka2 yg post dkt wall fb aku...aku nk promo skit nma diorg dkt blog aku ni...once again...thanks kpada semua yg wish besday aku...


































































































sekian...^_______^
There was an error in this gadget