Noted!!!


Wednesday, December 11, 2013

Just Saying

Alhamdulillah...masih sihat bernyawa...
apa khabar kawan-kawan...moga semuanya sihat dan berada dalam redha Allah...Aminn...
actually baru ja balik dari siapkan assignment...hehehe...esok due date hari ni baru nak kalut buat...
aku bakal menghadapi peperiksaan final sem 5 lebih kurang lagi 3 minggu...tapi kalo tolak study week...tinggal 2 minggu ja...and 2 minggu ni juga la tempoh yang paling busy...minggu ni kalut dengan assignment yang due date nya berturut-turut...minggu depan pula denga test and viva...
serabut juga la...tapi aku cuba nak selesaikan semuanya dengan tenang...
sem ni sangat penting untuk aku...sebab sem ni la yang akan menentukan hala tuju aku nanti untuk internship tahun depan...doakan aku ye kawan-kawan...
Walaupun masalah yang sama tetap timbul...aku nekad untuk kuatkan semangat and ambil langkah tidak peduli...sebab aku dah penat nak berfikir tentang masalah yang sama...punca masalah yang takkan dapat aku selesaikan...buat my sis...be patient...Allah knows what best for us...
others mungkin tak bole faham dan tak akan faham...hanya yang mengalami je yang akan faham...so...please la...yang belum mengalami...jangan buat-buat faham kalau tak faham...sebab itu semua hanya menambah beban perasaan kami...JUST SAYING...no offend okay...

Good Luck untuk semua yang akan menduduki peperiksaan and forgive me for all my mistake...sedar ataupun tidak...sebab kita manusia yang sentiasa mudah untuk melakukan kesalahan...
Walauapapun...semoga kita semua dirahmati Allah...Assalamualaikum...

Saturday, September 14, 2013

Dilema Aku...???

Alhamdulillah...setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya...dan aku yakin hakikat itu.
Masalah tu sebenarnya salah satu bentuk ujian yang Allah bagi...jadi kita harus sentiasa bersyukur untuk itu.
Untuk mengelakkan diri dibelenggu kerisauan yang teramat...kita kena bersabar dan berdoa moga diberikan petunjuk secepatnya.

Kehidupan aku di Kelantan bulan lepas...walaupun tak sampai sebulan...Allah bagi peringatan untuk aku tak lupa pada-Nya. Kereta aku accident...pintu kena tukar. Walaupun perasaan marah tu sukar dibuang serta merta...Alhamdulillah...aku cuba juga.

Disebabkan aku tak dapat asrama untuk sem 5 ni...alhamdulillah...aku berjaya dapat rumah sewa. Tapi hari ni aku result asrama rayuan ke2 keluar and aku dapat asrama.

Walauapapun, aku masih belum dapat buat keputusan yang terbaik...Insya Allah...aku mohon petunjuk Allah. Moga pilihan yang bakal aku buat adalah yang terbaik.
By the way...hari ni aku buat kimchi...hmmm...ingat nak bawa balik rumah sewa nanti...tapi macam tak jadi la pula kan...let the time decide.



hehe...nampak macam best kan...

okay...i think...just till here...Assalamualaikum.

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan Datang Lagi

Alhamdulillah...berjumpa lagi kita dengan Ramadhan...
hmmm...esok dah mula berpuasa...jadi hari ni aku kuatkan semangat untuk buat cupcake...hehehe
actually aku rancang nak buat lama dah...cuma malas...tu yang tak jadi2 tu...
so hari ni bangun awal la untuk buat...hehehe
ni la hasilnya...aku buat sikit ja...tak orang sangat pon dekat rumah...aku dengan angah je kot...


hehehe...aku ingat nk biar choc chip tu dekat atas...tapi 3 ja yang x turun...yang laen suma tenggelam...huhuhu
tapi takpa...rasa suma sama aja...hehehe
hari ni juga baju raya aku dah siap...hahaha
belum puasa dah ada baju raya...hehehe
nak post gambar nanti tak surprise pula...
apapon...bersempena menyambut bulan barakah bulan Ramadhan kali ini...aku ambil kesempatan mengucapkan selamat menunaikan ibadat puasa dan solat tarawih kepada semua umat Islam seluruh dunia...
semoga Ramadhan kali ini memberikan kita sejuta keberkatan dan maghfirah...Insya Allah...
jangan lupa...malam ni dah bole solat tarawih...hehehe
marilah kita bersama-sama memeriahkan rumah Allah...moga menjadi amalan kita seumur hidup...Amiinnnnn~~~
untuk mengakhiri entry pada hari ini...aku sertakan video lagu Rindu Ramadhan daripada kumpulan Devotees unntuk tatapan semua...
~~~ASSALAMUALAIKUM~~~
video

Sunday, July 7, 2013

"1st Experience"

again...and like always...my sis akan buat practical at the end of every sem...but for this time...dia buat dekat tempat lumba kuda...and for the 1st time time today aku masuk tempat lumba kuda...
what make me excited is...i'm meeting with race horses...
like i always seen in tv and picture...but...the difference is...race horse lagi tinggi...
so...interesting experience sebab dapat pegang kepala kuda tu...
and give a feeling untuk having a race horse...???
hahaha...seriously...everyone should have this experience...and toda...for the 1st time aku rasa kuda sangat comel...tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan aku dengan kata2...
terlalu excited sampai rasa macam nak main lama2 lagi...huhuhu
anyone nak hadiahkan kuda untuk aku??? *please*
kind of thanked my sis for giving me a chance to have such experience...hmmm
unfortunately tak sempat nak ambil gambar dengan kuda tu...such a waste...huhuhu
after this...horse will be my fav (pet???)
hahahaha...i just don't really get it...but the horse seriously gave me a wonderful feeling...
till now for today...really need a rest from a long journey(kulim-ipoh...ipoh-kulim)
~GOOD NIGHT~
!!!ASSALAMUALAIKUM!!!

Saturday, July 6, 2013

Ideal Type???

hehehe...not to mention la...ni memeang terpengaruh dengan korean wave...either in drama or variety show...both give quite the same impact...
macam yang aku heboh2kan...ideal type aku skrng ni mestilah Hoya Oppa...
 
hahaha...ekceli...tetiba ja terfikir pasal benda ni...tu pon sbb aku terpengaruh dengan drama korea yang aku tengok...then buat aku terfikir...kadang2...aku ni mudah sangat ter-absorb dalam drama yang aku tengok...
perwatakan seorang lelaki yang kita sebagai seorang perempuan mahukan...
terkadang ciri2 yang kita inginkan tu hanya sesuai sebagai "boyfriend" sahaja...bukan sebagai suami...
bila kita tanya kaum muslimah...semestinya akan memberikan ciri2 seperti beriman dan dapat membimbing...
sudah semetinya itu syarat wajib untuk menjamin keluarga yang bahagia...
tetapi...ada juga kaum hawa yang menolak ketepi ciri2 tersebut atas dasar cinta...suka...sayang...
tidak dapat dinafikan...ada pasangan yang mengatakan cinta penting untuk membina sebuah keluarga...
dan aku sendiri tak pernah menyalahkan orang yang berpendapat sedemikian...sebab tidak ada salah pada kenyataan itu...
tetapi...bagi aku...disamping semua itu...perlu dilengkapi dengan ciri2 yang lain...
bagi seorang muslimah yang meminati KPOP seperti aku...
we have our own ideal man like in KPOP group or in DRAMAs...
but...as in reality we lived...we need Muslim to be our husband that could guide us... 
dulu mak pernah tanya..."macam mana kalo lelaki muka korea yang aku suka muncul depan aku?"
aku pon jawab..."mustahilla"
but then...aku terfikir..."kalo"
hmmm...aku fall in love in first sight???
tapi aku tak rasa macam tu...sebab mostly yang aku minat adalah disebabkan perwatakan "mereka"...
aku tak nafikan...visual main peranan yang agak pentaing tapi...hahaha
bagi aku...untuk lelaki yang aku mahukan:
1. macho: lelaki itu tak kan cakap atau buat benda yang bole memalukan diri sendiri...and have a very strong pride...
2. neat: mestilah beperwatakan kemas...at least depan aku...aku x kesah kalo x pandai kemas rumah or masak...tapi mesti jaga kebersihan...
3. visual: tak semestinya hansome...cute n style is already enough...
4. sense of humor: aku memang senang jatuh hati dengan orang yang pandai buat lawak yang "make sense"...
5. tinggi: hahaha...ciri wajib!!! *no other komen*
tapi..in reality...kalo aku tengok drama...lelaki yang beperwatakan "comel" memang bole buat aku jatuh hati dengan drama tu...
watak "comel" yang aku maksudkan...hmmm...aku pon x pasti mcm mna nk describe dengan words...
comel macam...Cha Seung Ho(Cheondamdong Alice), JB(Dream High 2), Dok Go Jin(Greatest Love), 
Jung Jin Gu(It's Okay Daddy Girls), Hyeon Ki Jun(Lie To Me), Kim Do Jin(Gentleman's Dignity), 
Han Ki Joo(Lovers in Paris) and ada lagi...x ingat dah...hehehe
so...apa yang aku nk sampaikan...tak semestinya muka handsome tau...yang penting...perwatakan menambat hati...ewwwaaahhhh...*ayat geli btol*
tapi...tu suma hanya bole jadi ciri2 sampingan saja...sebab yang paling penting mestilah AGAMA...
seorang yang dapat membimbimg kearah yang lebih baik...In Syaa Allah...
sebab..bagi aku...even kalo kita kawin dengan orang yang kita tak cinta pon...kalo dia lengkap aspek AGAMA...mesti jatuh cinta punyala...hahaha
sebab tu penting untuk kita cintakan ALLAH lebih dari manusia...sebab cinta manusia tu akan datang kemudian untuk kita...
~~~Fikir-fikirkan dan selamat beramal~~~
*SEKIAN*

Wednesday, June 26, 2013

Cuti Akhir Tahun 2 Sem 4

Dengan izin Allah...aku masih bernafas dibumi ini...dalam tempoh x sampai 3 tahun...2 orang insan yang aku sayang pergi meninggalkan aku...tapi...hidup mesti diteruskan...amal mesti diperbanyakkan...dan usaha untuk berjaya mesti dipertingkatkan...
Alhamdulillah...aku berjaya menamatkan tahun 2 semester 4 aku...result??? hmmm...yg tu belom tahu lagi...apapon...aku tetap mendoakan dan menharapkan yang terbaik...
Bermulanya cuti sem kali ini...hmmm...ekceli x da benda untuk aku lakukan...nk study awal...memang x penah menjadi...i mean by x penah menjadi tu...ekceli aku dah penah try dah...huhuhu...
So...as time moves on...aku terus berfikir perkara yang berfaedah untuk aku lakukan...then today...barula aku dapat kuatkan tekad untuk update blog...ekceli update blog ni bagus untuk melatih aku untuk lebih cekap menaip...bagus kan...??? hehehe...LIKE!!!
Before aku join kak aku pegi kelantan...aku akan cuba mengupdate blog setiap hari...paling kurang pon sekerap mungkin...hehehe...depends on mood and xtvt harian aku jgak la...
As usual...blog aku ni x da la menarik sangat...tp it just some of media untuk aku luahkan perasaan and inform member2 aku tentang perkembangan diri aku...tiada paksaan untuk sapa2 pon...bebas untuk buat pilihan sendiri sama ada nk baca atau tidak...
Hmmm...maybe orang yang tulis tentang "kisah hati" akan lebih mendapat sambutan...tapi x kisah lah...janji kalo orang tanya aku da blog ke tidak...aku bole jawab...YESS...aku ada blog!!!
For this moment...i think i should stop...because it will lead me towards lack of sleep...and then give a very high possible of becoming obesity...euuuuwww...so scary...
ok...right now 11.30 pm...have a nice sleep everyone...
SELAMAT MALAM...GOOD NIGHT
~ASSALAMUALAIKUM~

Kali Kedua

Astaghfirullahal'azim...Allah terus menguji aku...pada 7 mei 2013...along telah kembali kerahmatullah...
ketentuan Allah...pada usia 26 tahun 7 bulan 12 hari...along meninggalkan kami sekeluarga...tinggallah kami yg masih bernafas didunia ini...bukan mudah untuk kita menerima kematian...tapi tiada apa yg bole kita lakukan selain menerimanya...kali ini...aku lebih matang menghadapi...mungkin tamparannya tidak sekuat kali pertama...tapi kesedihannya tiada tolak bandingnya...Allah telah memberikan peringatan keduanya buat aku dan keluarga...moga tenanglah roh kedua-duanya dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan bertaqwa...Amiinnn~~~

Wednesday, January 30, 2013

2 tahun

genap sudah 2 tahun aku ditinggalkan insan yang paling aku sayang dalam dunia ni...penguat semangat dan segala-galanya buat aku...andai aku gagal...dia yang senangkan hati dan dalam masa yang sama memberi semangat utntuk aku teruskan perjuangan...insan yang x pernah biarkan dirinya menyusahkan anak2nya...walau dalam apa jua keadaan...sangat tabah dalam menhadapi dugaan hidup...tiada 2 didunia...hanya 1 selama-lamanya...dialah Ibuku tercinta...
kini tiada lagi kata2 semangat yang sentiasa aku harapkan...tiada siapa yang ambil peduli...semuanya aku perlu lakukan sendiri...rindunya saat mendengar kata2 semangat yang diberikan...walau dimana saja aku pergi...walau apa saja yang aku lakukan...sangat memahami kerenah aku...
mengingatkan disaat aku terleka...sentiasa membimbing dan memberi nasihat...bagi aku...dialah ibu yang terbaik didunia...
rasa sekejap sangat kita bersama...impian yang belum aku laksanakan...budi yang belum aku balas...kebahagiaan dan kesenangan yang belum aku kongsi...masih banyak yang aku mahu kita lakukan bersama...tapi...Allah lebih menyayangi...aku redha...walau aku menangis seumur hidupku semuanya tak kan berubah...
walau sudah 2 tahun berlalu...walau ayah sudah cari pengganti...walau terlalu banyak yang telah aku lalui...kenangan saat itu...saat aku ditinggalkan...masih segar dalam ingatan...perasaan itu masih sama...bertapa aku rindu setiap kali mendengar kawan2 menyebut nama ibu...ungkapan keramat yang x mungkin dapat aku gunakan lagi...aku pernah terleka...tapi sudah tiada siapa yang mengingatkan...kata maaf yang sudah tidak dapat aku ucapkan...cerita2 kehidupanku yang hanya mampu aku simpan sendiri...
semuanaya sudah berbeza sejak kita berpisah...kebahagian aku telah pergi bersama...
walau berat dugaan yang perlu aku tempuh dulu...semuanya terasa ringan dengan bimbinganmu...kini...walau dugaan sekelumit kuman...beratnya terasa seperti ketulan batu besar...hilang kekuatan yang aku banggakan...
pernah aku terfikir untuk segera pergi agar kita dapat bersama...tapi aku takut kita x dapat berjumpa...dengan amalan aku yang sekecil kuman...bagaimana kita akan berjumpa...
bertapa aku sangat memerlukan dirimu disisiku sekarang...disaat dugaan hidup datang bertali arus kearahku...aku lemah tanpa binbingan...akan aku lebih cekal menghadapi tahun ini...agar kita dipertemukan di akhirat kelak...In Syaa Allah...

Sunday, January 20, 2013

The Romantic & Idol Season 2

hmmm...actually dh lama nk komen pasal program ni...masa season 1 dulu...aku mcm besa2 ja...bila masuk season 2 ni...aku excited sikit...
castingnya...G-Na, Jewelery's Yewon, Spica's Jiwon, and TwoX's Eunyoung...pastu...FT Island's Jonghoon, BtoB's Minhyuk, ZE:A's Kevin and Vixx's N
bole tahan kan casting dia...
so...bila aku nak tengok 1st episode...aku just wonder sapa pair dgn sapa ja...tp...bila dah tengok...hahaha...dengon konflict yang muncul...serious buat aku excited...sebabnya...masa inteview sebalum diorng jumpa...Yewon cakap dy suka Minhyuk...then...Jonghoon pula cakap dy suka Yewon...Minhyuk pon ada cakap dy suka Yewon...bila dah jumpa...Minhyuk w Yewon...Jonghoon w G-Na...Kevin w Jiwon...N w Eunyoung...
bila dh jmpa each other...Jonghoon pilih Yewon and Jiwon pilih Minhyuk...
yang buat aku excited...Jonghoon mmg nekad gila nak dekat Yewon...hahaha...
so bila...2nd date...Minhyuk dah berubah hati pilih Jiwon...konflict kan???
hahaha...aku pula...aku suka scandal 3 segi antara Minhyuk Yewon Jonghoon...
bila Jiwon nyebok...aku dah rasa marah...hahaha...*emo pula aku*
pastu Yewon dapat tau yang Minhyuk pilih Jiwon...hmmm...
Jonghoon pula buat x taw dekat G-Na n bagi fully attention dkt Yewon...hahaha...lawak ja...
so...anticipate next episode...hehehe...x sabar aku...
*Hmmm*

~HOYA~

Hmmm...actually aku baru tahu tentang hal ni hari ni...to be exact...kelmarin petang...
aku cadangnya nak search gambar oppa...then...aku taip je la HOYA...
tapi yang keluar...








cantikan??? wow...terpesona kejap aku...sbb aku 1st time tengok...yang menariknya...buanga ni sangat unik...macam gula-gula pon ada...seriously cantik...SubahanAllah...
from now on...bunga ni bakal jadi bunga favorite aku...hehehehe...
then aku search lagi...ni yang aku jumpa...
comel sangat bunga ni...x sangka aku...hmmm...x kira la hoya bunga or hoya orang...i love both...
hahaha...
~HOYA FIGHTING~


Wajah Baru Blog~~~

Akhirnya...header yg sudah lama aku nk buat siap juga...Alhamdulillah...
dah tengok header tu??? kelakar x??? hahaha...serious aku happy...well...walaupon x real...hope sangat suatu hari nanti akan jadi kenyataan...FIGHTING!!!
hahahaha...penat juga la aku edit tu...tapi...okay la kan...x da la weird sangat...
pastu pilih template utk blog...punya lama aku search template yang sesuai...banyak kali tukar...last2...guna yang blogger punya juga...then tukar background...x da template yang aku puas hati...
cari template tu la yg makan masa punya lama...kalo x dah lama siap...ni dari petang sampai malam kot aku bertungkus lumus...hahaha...mcm kerja sia2 pon ada gak...
so...lepas ni x tahula bila pula aku rajin nak buat apa2 dekat blog aku ni...hmmm...wajah ni mungkin akan bertahan untuk beberapa tahun...mungkin~~~
Sekarang...dekstop aku pon dah bertukar...kalo dulu gambar keta mazda rx8...skarang gambar yang atas tu...hehehe...bersempena INFINITE H kuar album...ni tanda sokongan aku untuk my oppa...

~사랑해~

Sunday, January 13, 2013

Everything Should Be Alright...

Today...hmmm...nothing big happened...tapi sbb smalam aku tido lewat *blogging punya pasal*...
so...pagi ni mmg sgt susah r nak bangun...hmmm...then ayah call suruh masak...so...baru la bngun masak...hehehe...then tngok tv...pastu rasa bosan yang amat...aku tngok hard disc aku...ada cita adam hawa...sbb bosan rasa mcm nk tngok...tp...rasa mcm lg bosan...huhuhu...btol2 x sabar nk tnggu romantic & idol...waaaaa....seriously x sabar...bka fb...then tutop...check kshownow...then...check twitter...then tutop...
huhuhuhu...bosannya!!!!!
I wish my sis was home...*that not going to happen & i know it...*
Masa lunch...ayah tanya...kata nk pegi tambun...aku pon gtaw la knp x jd...
huhuhu...serious rasa sedih...btol2 dh dreaming nk pegi...
then aku wonder...knp parent org lain x macam parent aku...aku penah trfikir...parent aku x pedulikn aku ka??? aku nk pegi mna pon x da hal...hmmm...tp...ayah penah cakap dkt aku...kalo ayah x bagi aku pegi mana2 yang aku nk...nnt aku kata ayah kongkong aku plak...hmmm...there is truth there...so...this is show that ayah really trust yg aku x kan wat benda pelik2...i should really be grateful right???
Even if mom still around...aku sentasa diberi kepercayaan utk buat apa yang aku nak...as long as x langgar batas dlm Islam...& x buat perkara yang memalukan...so...I really will do everything that i want...because i know when we do something...even if something happen...we learn something...so everything should be alright...

Cuti Sem 3

Assalamualaikum...setelah sekian lama yang x berapa nk lama...
skrng ni aku tgh cuti sem yg ke 3...kira bila msuk balik nnt aku dh sem 4 la...hehehe...
so...bila sem 3 dah berakhir...nk wat konklusi keseluruhan...apakah???
1st...aku dpt banyak pengalaman baru...as human...how to cope with problem...hmmm...bole la nk consider dh matang skit...
2nd...aku end sem 3 ni dgn peningkatan umur...because this year...i'm 21...already??? hmmmm...
3rd...aku really tanam azam utk improve pointer...and work for it...tp...x tahula mcm mna usaha aku dinilai...btol2 nervous nk tunggu result...sbb...aku sgt berharap...
4th...aku bertekad utk tidak tunjukkn childish act anymore...more independent...i hope...
5th...mentally prepared for a super duper busy sem 4...huhuhuhuhu *serius takut stresss*
6th...perasaan hampa dan kecewa kerana harapan aku utk ke tambun telah dikecewakan...yg paling sedih...at the last minute before going...waaaaa...*kesat air mata*
7th...aku belajar men gitar...tp mcm x belajar...hmmm...nk practice pon x da gang...huhuhu...*sobsss*
8th...aku telah berjaya buat kimbab...yeay!!!!! hahahaha...
9th...aku brjaya mnamatkan kelas bahasa korea level 2...so...quite an improvement...
10th...mengupdate the 1st status for 2013...horayyyy...^______^

*SMILE*

There was an error in this gadget