Noted!!!


Thursday, March 31, 2011

Biasiswa...

hmmm...
biasiswa @ nma femes dy scholarship...
fuhh...aku tgh pening dok fikir psal biasswa utk smbng ijazah nnt...da ja utk mohon...tp cara nk mohon tu sngguh mngelirukn...aduh...risau sesangat ni...mcm mna ek nk wat...rsult sem 2 mmg la x kuar lg...tp rsa mcm suma prlu mohon sblum rsult kuar ja...sbb...aku tngok sime darby pnya scholarship...end date dy hari ni(31 march)...abis nk wat mcm mna...waaaa...dh le x de keje wktu cuti ni...pastu brkemungkinan x dpt biasiswa plak...risau...hmmm...fuh...x taw nk wat mcm mna...blank...dok fikir kalo dpt biasiswa...ringan la skit tnggungan ayah...kalo x dpt...cian r kt ayah...x sanggup kot nk brgantung kt ayah ja...mcm td...bil broadband smpai umah...fuh terkejut aku...sbb overdue...ganda kot...ntah la kn...aku nk bayarkn pon duit tgh kering...trpaksa la biar ayah yg bayar...tp tu r...rasa bersalah gila2...tp x bole nk wat pape...em...kmungkinan result kuar 11 april ni...lbih krang lg 11 hari la...tu lg 1 risau...x tau la nk dpt pa...msa wat tu mcm nk lingkup ja...hope2 carry mark bole cover...Ya Allah...kurniaknlah aku kejayaan yg cemerlang...amiiinnn...

Wednesday, March 30, 2011

Wah! Wah! Wah!

hehe...harini masak simple je...tp kn...hahaha...
hari ni ayah balik keja lmbt dr biasa...pastu msa ayah balik ayh wak balik daging masak merah n ayam goreng utk aku...hehehe...ayah ckap ayh dh makan...tp ayah makn lg...nk rasa lauk aku masak...wah...best...ayah siap tmbah lg...hahaha...aku mmg syok habis r...em..ni lauk aku masak hari ni...



em...pastu...td petang aku wat coklet...spatutnya aku wat dgn mak...tp x smpat...hmmm...
ni la gmbr coklet yg aku wat tu...hehehe...jd la jgak...




Cuba Fikir...

hahaha(sume starting nk gelak)...
recently...aku ni keje nk update blog je...jln2 blog org...hehehe...bru nk aktif la ktakn...sbb fb dh tersangat membosankn...jd bralih ke blog la plak...
emmm...tjuk entry aku tu...hehehe



cubala kn kalo rase da bnyak masa...korg fikirkn>>>
1. kita jatuh cinta...tp kn cinta sesama manusia melebihi cinta kpd Allah tu dosa...
2. bla dh kapel...for sure ke kawin...
3. kalo putus...knp nk sedih...redha la yg si dy tu bkn jodoh kita...
4. knp lbih mndahulukn si dy dr family sndiri...pdahal blom kawin pon lg...
5. kalo family bngkang hubungan korg...knp x nk ikut ckap family...kn family lbih knal diri kta dr org lain...
6. kta pecaya jodoh ditangan Tuhan...abis knp mncari...ended up rosakkn diri...buat maksiat n so on...
7. korg ckap kalo x cari mna nk dpt...abis korang x cayala yg Allah Maha Berkuasa...jodoh korng pasti akn dtg walo dgn apa cara...tu kerja Allah...
8. psangan korg tu...ckupkah aspek2 yg Islam jdkan garis pnduan utk cari psangan...
9. kalo x cukup...knp sayang sangat...
10.korang kadang2 lbih syngkn si dy lbih dr parents korng...apa ni...
11.kalo dh kawin...bercerai...terimalah...jodoh korg sdah brakhir...mngkin ada insan yg lbih baik sdang mnanti...


p/s: hehehe...cbala korg fikirkn balik ek...aku bkn ckap aku perfect...tp aku tngok bla org sdih lpas break up...aku jd trfikir...padahal si dy yg disygi tu bknla yg trbaik...knp x truskn sja pncarian...jdkn suma pngalamn sbgai pngajarn mmatangkn diri...itula yg spatutnya kn???...tp org x buat...aku fahm...bla dh sayg mmg ssah...espacially prempuan...so nasihat aku...tabahkn diri ek...jgn wat bnda2 pelik ni...sbb Allah x prnah mninggalkn hamba2 Nya...

Group R1 (sem 2)

video

ni video bdak2 R1 sem 2...tp da jgk la yg aku x knal msuk skali dlm video ni...maklumlah...bkn aku yg wat...hehe..thanks khecik sbb share n tag aku dlm vid tu...hahaha...walaupon gmbr aku ckit je...hehehe...well...ni smua knangan dkt palam...so kna smpan la...nnt mngkin da yg x jmpa dh bla smbng ijazah nnt...so just sbgai knagn...wat gulz klas aku...qidd, asha, thirah, zizie, ayunni, tirah, ckien, fahima, tiqss, miera, n fatehah...kta 1 klas dr sem 1...(walaupon x rapat)...sory kalo aku da mnyinggung prasaan korng...hehehe...well...gud luck utk semua...moga kta berjaya dlm hidup...n nnt...bla semua dh brjaya...ble kta wat reunion...kn??? stuju x??? hahaha...thnks korng sume sbb sudi kawan ngan aku...(^^,)

Tuesday, March 29, 2011

Sekadar Ingin Berkongsi...

Diari Sang Ayah
Jum, 11 Feb 2011 21:44 | syakirin daud | Editor: sakura_abyad3030

26 Januari 1992.

Hari ini, menjadi titik indah buatku. Hadirnya cahaya mata ini mengutuhkan lagi hubungan kami sebagai sepasang suami isteri. Telah lama ku tunggu saat ini menjadi kenyataan, terima kasih tuhan, aku teramat mensyukuri nikmatmu. akan ku sujud syukur sebagai tanda syukur padaMu, yang telah mengabuli doa kami. terima kasih Tuhan, akan ku jaga sang anak ini, dengan sepenuh kasih cinta. Akan ku lengkapkannya dengan agamaMu, agar cintanya hanya kepada agama, agar menjadi muslimah sejati.

26 Januari 1995.

Happy birthday sayang! semoga kamu membesar dengan penuh rasa cinta, ibumu senantiasa tersenyum melihat telatahmu yang baru belajar berdiri. Ternyata kamu sangat pintar dan cepat belajar, alhamdulillah... Semoga kamu menjadi pesona ibu dan ayah.

Januari 1998.

Hari ini merupakan hari pertama kamu melangkahkan kaki ke alam persekolahan. Ayah menghantarmu sehingga ke kelas. Kamu menangis di kelas, meminta ayah tunggu. Sayang, janganlah bimbang, di sini kamu akan memperoleh ramai rakan dan menimba ilmu dari guru. Ayah yakin kamu akan gembira di sini.

Januari 1999.

Pertama kali melangkahkan kaki ke sekolah rendah, ayah sudah merapikan bajumu, tudung dan perkakasan sekolah, sedang ibumu sedari pagi sibuk menyiapkan sarapan dan juga bekalan. Sebentar lagi ayah akan mengejutkan kamu dari tidur biarlah ayah menatap wajah cahaya mata kesayangan ayah ini dahulu, untuk beberapa saat. Sangat comel anak ayah semasa tidur.

November 2003.

Hari ini, kamu pulang dengan senyuman, di tangan kananmu tergenggam erat sekeping slip, dengan mata yang berkaca, kamu berlari lari lalu memeluk erat ibu,dan mencium tangan ayah. Perasaan sebak timbul di hati.sambil mengucapkan ''terima kasih ayah, ibu adik berjanji akan belajar dengan bersungguh sungguh lagi,". Tahniah anakku, tidak sia-sia usaha kamu selama ini. Slip peperiksaan yang tertera huruf A berdarab lima menjadi bukti kesungguhanmu menimba ilmu, teruskan usahamu wahai anak.

Januari 2004.

Alam persekolahan sememangnya indah dan mencabar, sekolah menengah adalah perjalanan seterusnya untukmu berjaya. Teruskanlah perjuanganmu. Ayah bangga mempunyai anak sepertimu, menjagamu, melihatmu tersenyum riang, melihatmu dewasa, menjadi sesuatu yang takkan pernah ayah menyesal..:)

27 Januari 2007.

Hari ini, hati ayah sedikit runsing. Ayah terjumpa surat-surat cinta dari dalam beg sekolahmu, dan sms di telefon bimbitmu memberitahu ayah, bahawa anak ayah sudah pandai bermain cinta. Sememangnya cinta adalah pemberian Tuhan. Tetapi ketahuillah anak, usiamu belum mengizinkanmu untuk ini. Ayah meletakkannya kembali, demi tuhan, ayah sangat risau. Ayah akan cuba sebaik mungkin untuk meluahkan kepadamu, sedewasa mungkin. Ayah tahu kamu kini seorang remaja, ingin dilayan seperti seorang dewasa, ayah faham.

11 p.m.

Ayah terkejut dengan perlakuanmu. Ayah cuba untuk menerangkan kepadamu hal yang sebenar, bukan perasaanmu itu dilarang, namun waktu saja belum tepat untuk merasakan semua, tetapi kamu meninggikan suara, bila ayah menasihatimu, kamu menengking ibumu. Ibumu sedari tadi menangis, lalu tertidur dalam tangisannya. Anakku, ayah sedikit kecewa dengan sikapmu, ketahuilah, kami yang menjaga makan minummu sedari kecil, kamilah yang menyayangimu sepenuh hati, bukan dia.

28 Januari 2009.

Sekali lagi air mata ibumu tumpah dengan sikapmu. Pagi tadi ibu membersihkan bilikmu, agar nampak kemas, sedang ibumu menyapu,i bu terjumpa sebuah beg berwarna ungu. Ibu membuka zip beg tersebut kerana merasa curiga., langkah terkejutnya ibumu, pakaian-pakaian di dalam beg tersebut bukanlah hasil pembelian ibu mahupun ayah. Skirt pendek dengan warna yang pelbagai, baju tanpa lengan, seluar jeans ketat, dan alat kontrasepsi! UNTUK APAKAH ITU WAHAI ANAK! dan tanpa rasa bersalah pula kau mengakui pakaian itu hak mutlak kamu. Bukankah ayah memberikanmu didikan agama yang sempurna?

Lalu siapakah yang mengaji di hadapan ayah dari muqaddam sehingga khatam al quran? Siapakah yang menjadi ma\mum ayah selepas ibu? Siapa pula yang ayah hantar ke sekolah agama setiap petang? Siapa duhai anak? Siapa? Ibumu pengsan selepas solat maghrib tadi. Sedang engkau hilang entah ke mana, curi keluar, tanpa kami sedari.

26 Februari 2010.

Ibarat dipanah petir hati ayah dan ibu apabila mendengar pengakuanmu, "ayah,ibu...adik hamil" ya Allah, apalah dosa-dosaku ya Allah?!. Beratnya beban yang kau beri. Gelap pandangan ayah mendengarkan itu, ibumu? menangis, meraung, memikirkan cahaya matanya yang sudah jauh dari agama. Kurangkah didikan kami?. Kurangkah belaian kasih sayang kami?. Setelah kami tatang kau ibarat minyak yang penuh, lalu apakah jenis timbalan yang kau beri duhai anak?. Di manakah janjimu dahulu wahai sayang?. Janjimu yang akan belajar bersungguh-sungguh?. Sedang rakan-rakanmu pulang dengan membawa senyuman sambil menggenggam slip peperiksaan dan kau pulang membawa keputusan hamil dari hospital?. Adakah ini cara kau membalas jasa ayah dan ibumu?. Apakah ini wahai anakku. Kau melukakan hati ibu, mengguris hati ayah!. Terbayang di fikiran saat kau dijamah buaya laknat tersebut, cukup membuat hati ayah remuk, hancur, berkecai!.

Apakah kau terlupakan agamamu?. Andai kau tidak cintakan ayah dan ibumu lagi, cintailah agamu duhai anak. Kamu punya tuhan. Tuhan yang maha melihat setiap gerak gerimu! terlupakah kau pada zat yang satu itu? lalu apakah yang akan ayah dan ibu jawab, saat diasak pertanyaan dari sang Tuhan, tentang kegagalan kami mendidikmu?. Tentang kealpaan kami dalam mendidikmu?.

Tahukah kamu wahai anak, perbuatanmu bakal menghantar ibu serta ayahmu ke neraka?. Kau campakkan kami ke dalam lubang yang tersedia panasnya sejak penciptaan bumi, dengan menggunakan tangan-tanganmu sendiri!. Kau relakan jasad ibu dan ayah kau dibantai oleh Malik, si penjaga neraka. Kau biarkan kami meraung-raung dijilat api, dan kau hanya melihat kami disengat binatang-binatang bisa!. Sampainya hatimu. kenapa tidak, engkau ambil sahaja pisau, tusuk ayahmu ini, tuangkanlah racun, beri sahaja ibumu minum! lebih rela kami dibunuh, dari menelan pahitnya kenyataan.

Dan hari-hari yang kami lalui selepas itu, tidak seindah saat mengazankanmu di telinga kanan,dan iqamah di telinga kiri..

Anak menangis, meraung-raung menyesali diri yang kotor dan hina, menyesali diri yang tidak pernah mengenal erti syukur, dikurnai ayah yang sempurna. Namun, tangisan tiada lagi berguna, kerana sang ayah bakal tidur lena. Anak hanya mampu menatap wajah ayahnya yang pucat, untuk kali terakhir, sebelum kembali dikambus tanah...

Peringatan buat aku dan semua, sayangilah ibu dan ayah dan jangan pilih jalan hitam!.

"(Malaikat-malaikat) yang memikul 'arsy dan malaikat yang berada di sekelilingnya bertasbih memuji Tuhannya dan mereka beriman kepada-Nya serta memintakan ampun bagi orang-orang yang beriman (seraya mengucapkan):

"Ya Tuhan kami, rahmat dan ilmu Engkau meliputi segala sesuatu, maka berilah ampunan kepada orang-orang yang bertaubat dan mengikuti jalan Engkau dan peliharalah mereka dari siksaan neraka yang bernyala-nyala, ya Tuhan kami, dan masukkanlah mereka kedalam surga 'Adn yang telah Engkau janjikan kepada mereka dan orang-orang yang saleh di antara bapak -bapak mereka, dan istri-istri mereka, dan keturunan mereka semua. Sesungguhnya Engkaulah Yang maha Perkasa lagi Maha Bijaksana, dan peliharalah mereka dari (balasan) kejahatan. Dan orang-orang yang Engkau pelihara dari (pembalasan?) kejahatan pada hari itu maka sesungguhnya telah Engkau anugerahkan rahmat kepadanya dan itulah kemenangan yang besar." (QS.Ghaafir: 7-9).


(ni aku amik dr blog iluvislam...sja nk kongsi...sbb thun bdk tu lahir sma ngan aku...mknanya...bdk tu sma umor ngan aku n dh mlakukn prkara 'mcm tu'...nauzubillah...)

BlackBerry...

hahahaha...kalo da yg prasan status fb aku sdah da via BlackBerry...huh??? hahaha...tkar fon ke??? hehehe...ntah...x nak jwab...sbb ni rahsia aku ngan ex-housmate aku...nabila...thanks bella for the BB...hahaha...happy sngt...so from now on...my fb status will have via BlackBerry...hahaha...nmpak la style skit kn??? hahahaha...ok2...tu je la nk cita psal BlackBerry ni...mcm2 org wat skrng ni...bnda yg x wujud pon jd mcm real je...hahaha



gambar skadr hiasan...

Macam mana???

hehehe...bru brmint decorate blog...tu yg jd cam gini...hahaha...merah menyala kn??? hahaha...ok x wajah bru blog aku ni??? ok la kn...da la ckit kmajuan...x de la bosan sgt...hehehe...bole la kn...pasni nk promo ckit blog sndiri...hahaha...dh ready kot ckit...
ribuan trima kasih...jeongmal kumawo...thank you so much...to all blogger yg aku follow...hahaha...aku curi2 design korng...hehehe...x pe kn??? hahaha...nk mnx izin mcm pelik ja...so wat slmber je la...
anyway...blog aku dh transform...hahaha...heppy...hahaha...sgt heppy...nan jeongmal haengbokkheyo...
sori...keje dok merepek je kn...msti korang ckap..."ntah pape la bdk ni...over btol"...
ye x??? again...sori...hahaha...yg pnting aku heppy...^_^

Monday, March 28, 2011

UiTM Kampus Puncak Alam

hehehe...ni la tempat aku blajar masa asasi...hahaha...sja la nk ltak gmbr2 yg aku smpat amik spanjang aku tnggal kt situ(skit pon nk tnjuk)...hehehe...x pa la kn...



ni gmbr 1st aku jln2 kt fakulti waktu mnggu orientasi...









ni gmbr2 kwasn fakulti yg aku amik dr tingkap bilik aku...(cun x???)

























































hahahaha...ni plak gmbr syiling bilik aku n katil aku...hahaha(malu)>_<"











ni plak gmbr dlm bilik kuliah...(emmm...DK10 kalo x clap)































hehehe...tu je la gmbrnye...hahaha...will miss u palam...

Sunday, March 27, 2011

Penat dowh...

hahaha...pnyala brtungkus lumus cri cara nk bg blog ada lgu...hahaha...akhirnya brjaya jgak...tima kasih asha...hehehe...





em...dlm playlist tu...lgu 1st...lgu Girl...2nd Oh Ah...3rd Heaven...ni suma lgu dr album solo jun yg prtama...hahaha...bg aku suma lg mcm best...hehe...tp korang dgr sndiri la...hahaha...mmg best la...especially lgu Girl...hahahaha...selamat berhibur...(^^,)

Hahahaha...

Hmmm...hehehe...sbb insan yg aku syg tlah pergi mninggalkn aku...jd bnyak prkara aku kna uruskn...hmmm...tp x pa...InsyaAllah aku bole...hahaha...perkara yg aku perlu uruskn tu trmasuklah...masak utk ayah n abg2 aku...hahaha...sni nk tnjuk skit gmbr apa yg aku dh masak...hehe






hehehe...ni la dy gmbr2 masakn aku...tp bru 4 kali aku masak...hahaha...sbb tu gmbr bru 4...nnt kalo aku msak lg aku post lg...hehe

Drama Korea...

hmmm...asasi dh abis...dok umah...hmmm...
before balik aku dh siap prepare apa yg aku nk wat kt umah...hahaha...mcm besa la...kalo dulu pon lps spm...aku collect cita korea utk tngok msa free...lpas asasi pon aku mcm tu jgak...hmmm...cta yg aku download sparuh...dream high(tp dh lngkap skrang)...yg aku amik dr kwn aku...my princess, my girlfriend is gumiho, cinderella sister, the birth of the rich, it's okay daddy girl, secret garden...tu je la...tp...it's okay daddy girl dgn cinderella sister aku dh tngok msa stdy week sblum final exam...secret garden plak tngok lpas final exam...hmmm...pastu balik umah...aku smbng tngok dream high...dh abis...aku pi download cta paradise ranch...hahaha...cita tu best...hehehe...nk tngok cta sedia ada dlm hard disc mcm x da feel...dh abis download paradise ranch(2 hari ja)...aku cari cita bru...royal family...tp cita ni x abis tayang lg...so aku bru download smpai episode 8 ja la...pastu...aku pon nk download cita bru la...emmm...cta yg mnjadi pilihan...dream...walaupon cita ni dh lma...tp da kim bum(3rd hero BOF)...jd aku pon download r dream...aku mla download kelmari...skarang bru episode 14...lg 6 episode...hehehehe...oleh kerana kt umah dh gna streamyx yg laju...donwload jd sgt lncar...buat aku x ble brhnti nk mndownload...hehehe...cian kt ayah...msti elektrik tnggi bln ni...mianhae appa...hmmm...korean fever aku dh dtgla nmpaknya...huhu

Wednesday, March 23, 2011

Blogger???

hmmm...aku bka bnyak blog org hari ni...sja nk tngok2...tp aku x follow la...just to keep my blog as a secret...mmg r kalo org tahu org akn gelek...n ckap..."wat pe buat blog kalo x da org laen bka"...tp aku x ksah...sbb aku blom da kyakinn nk hebahkn blog aku...lgpon blog aku x special nk compare ngan org laen...so...biar je la...hahaha...emmmm...jd...dkt blog aku ni...no comment...no follower...no respond from anyone...hahaha...biarla dulu...kn??? hehe...^_^

Saturday, March 12, 2011

fuh...

lama gile aku x mnulis...sjak mak aku kmbali ke rahmatullah...igt x kn bka dh blog ni...hmmm...
anyway...skarng aku tgh final exam n akn habis hari rabu dpn...tp trpaksa stay smpai hari sbtu sbb da ujian munsyi...aku kna wat sbb aku nk msuk usm...aku msti msuk usm...sbb yg tu la yg paling dekat dgn umah aku...aku kna jga ayah...kna slalu pntau keadaan rumah...aku rsa itu tnggungjawab aku...jd aku kna laksanakn dgn baik...
em...kehidupan sem2 di puncak alam akn brakhir x lma lg...hmmm...aku akan rindu kot kt kwn2 kt sni mcm aku rindu kwn2 aku kt beseri...hehehe...aku mungkin dh makin sosial dkt sni...tp hnya sbb wujudnya fesbuk ja...kalo x...x la kot...yg pasti...aku x da perasaan dkt spa2 pon...aku akn layan suma boyz the same...emmm...eh...knp aku ckap mcm ni...hahaha...sja...perasaan aku ja kot...btw...i really need to success in my life...hmmm...really have to think for my future...>_<
There was an error in this gadget